Cash-back offer from April 14th to 21st, 2024: Get a flat 10% cash-back credited to your account for a minimum transaction of $50.Post Your Questions Today!

Question DetailsNormal
$ 20.00

TEST BANK FOR Practical Law of Architecture, Engineering, and Geoscience 3rd Canadian Ed By Brian M.

Question posted by
Online Tutor Profile
request

Chapter 1 The Canadian Legal System 4
Chapter 2 Regulation of the Professions 5
Chapter 3 Ethical Considerations 6
Chapter 4 Property Law 7
Chapter 5 Business Organizations 10
Chapter 6 Contracts 12
Chapter 7 Breach of Contract 14
Chapter 8 Interpreting and Drafting Contracts 16
Chapter 9 Selected Contract Issues 17
Chapter 10 Getting to a Contract 20
Chapter 11 Specific Contracts and Clauses 24
Chapter 12 Torts 26
Chapter 13 Common Issues in Contract and Tort 28
Chapter 14 Dispute Resolution and Expert Evidence 30
Chapter 15 Risk, Responsibility, and Dispute Avoidance 32
Chapter 16 Insurance 33
Chapter 17 Bonds 36
Chapter 18 Construction Liens 38
Chapter 19 Delay and Impact Claims 40
Chapter 20 Labour Law 42
Chapter 21 Employment Law 44
Chapter 22 Health and Safety Law 46
Chapter 23 Environmental Law 47
Chapter 24 Aboriginal Law 49
Chapter 25 Securities Law 50
Chapter 26 Privacy Law 51
Chapter 27 Internet Law 52
4 Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
Chapter 1 The Canadian Legal System
TRUE FALSE
1. Civil litigants have an automatic right of appeal to the Supreme Court of Canada.
Answer: False Page: 2 Difficulty: Moderate Skill: Applied
SHORT ANSWER
2. What rule applies when federal and provincial legislation have a direct operational
conflict?
Answer: The federal legislation trumps the provincial legislation to the extent of the
contradiction. This is called the doctrine of paramountcy.
Page: 1 Difficulty: Moderate Skill: Applied
MULTIPLE CHOICE
3. Which of the following is a federal power under the Canadian Constitution?
a. fisheries
b. management of hospitals
c. governance of the professions
d. contracts
Answer: a
Comment: The others are within provincial government jurisdiction.
Page: 1 Difficulty: Easy Skill: Applied
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc. 5
Chapter 2 Regulation of the Professions
TRUE FALSE
4. To be eligible for registration as a professional engineer in Canada, applicants must
first sit an exam to evaluate their technical ability.
Answer: False Page: 11 Difficulty: Moderate Skill: Recall
Comment: Only applicants who are graduates of non-accredited universities need sit
technical exams.
SHORT ANSWER
5. Explain what is meant by self-regulation.
Answer: Self-regulation is when a profession is given statutory authority to govern itself.
Page: 8 Difficulty: Easy Skill: Recall
MULTIPLE CHOICE
6. Engineers Canada has professional-level reciprocity agreements with all of the
following jurisdictions except?
a. Mexico
b. United Kingdom
c. France
d. Texas
Answer: b
Comment: Engineers Canada has only an educational-level reciprocity agreement with
the United Kingdom.
Page: 11 Difficulty: Difficult Skill: Recall
6 Copyright © 2016 Pearson Canada Inc.
Chapter 3 Ethical Considerations
TRUE FALSE
7. Codes of ethics have detailed lists of what professionals are prohibited from doing.
Answer: False Page: 15 Difficulty: Difficult Skill: Applied
Comment: Usually codes of ethics are written in general terms defining a vague threshold
of acceptable behaviour. This is evident from the excerpts on page 15.
SHORT ANSWER
8. Name the four persons (or groups) professionals owe ethical duties to.
Answer: The public, client, employer, and profession.
Page: 16 Difficulty: Difficult Skill: Recall
MULTIPLE CHOICE
9. What is the definition of a “facilitation payment” under the Corruption of Foreign
Public Officials Act in Canada?
a. payments made to secure contracts
b. payment for the acquisition of land rights
c. small payments made to expedite processing of routine approvals
d. vacation pay
Answer: c
Comment: Facilitation payments are an exception to the rule against bribery of foreign
public officials under the CFPOA.
Page: 21 Difficulty: Medium Skill: Recall
Copyright © 2016 Pearson Canada Inc. 7
Chapter 4 Property Law
TRUE FALSE
10. You have the legal right to prevent your neighbour from building a tall house that
obstructs your view of the ocean.
Answer: False Page: 27 Difficulty: Moderate Skill: Applied
Comment: Property ownership does not include the right to a view over neighbouring
land.
SHORT ANSWER
11. A mobile amusement ride is bolted to the ground so that it is stable during operation.
Is the ride real property or personal property?
Answer: Personal property. If the purpose of the fixing is to better enjoy the item fixed,
the act of fixing does not make the item real property.
Page: 24 Difficulty: Moderate Skill: Applied
MULTIPLE CHOICE
12. Your neighbour intends to dig a basement close to your property boundary. The
neighbour wants to ensure lateral support to your land, and so installs ground anchors that
extend under your land. Has the neighbour done anything wrong?
a. no, the neighbour is complying with his duty to provide lateral support
b. no, the neighbour is entitled to take reasonable steps to facilitate construction on
his land
c. yes, the neighbour’s anchors are trespassing onto your land because you did not
agree to them being installed
d. yes, ground anchors stretch as they take load, and so your land will settle as this
occurs; the neighbour has compromised lateral support to your land
Answer: c
Comment: The right to place items on or under another person’s land must be established
by contract.
Page: 26 Difficulty: Moderate Skill: Applied

Available Answer
$ 20.00

[Solved] TEST BANK FOR Practical Law of Architecture, Engineering, and Geoscience 3rd Canadian Ed By Brian M.

  • This solution is not purchased yet.
  • Submitted On 16 Nov, 2021 03:31:06
Answer posted by
Online Tutor Profile
solution
Chapter 1 The Canadian Legal System 4 Chapter 2 Regulation of the Professions 5 Chapter 3 Ethical Considerations 6 Chapter 4 Property Law 7 Chapter 5 Business Organizations 10 Chapter 6 Contracts 12 Chapter 7 Breach of Contract 14 Chapter 8 Interpreting and Drafting Contracts 16 Chapter 9 Selected Contract Issues 17 Chapter 10 Getting to a Contract 20 Chapter 11 Specific Contracts and Clauses 24 Chapter 12 Torts 26 Chapter 13 Common Issues in Contract and Tort 28 Chapter 14 Dispute Resolution and Expert Evidence 30 Chapter 15 Risk, Responsibility, and Dispute Avoidance 32 Chapter 16 Insurance 33 Chapter 17 Bonds 36 Chapter 18 Construction Liens 38 Chapter 19 Delay and Impact Claims 40 Chapter 20 Labour Law 42 Chapter 21 Employment Law 44 Chapter 22 Health and Safety Law 46 Chapter 23 Environmental Law 47 Chapter 24 Aboriginal Law 49 Chapter 25 Securities Law 50 Chapter 26 Privacy Law 51 Chapter 27 Internet Law 52 4 Copyright © 2016 Pearson Canada Inc. Chapter 1 The Canadian Legal System TRUE FALSE 1. Civil litigants have an automatic right of appeal to the Supreme Court of Canada. Answer: False Page: 2 Difficulty: Moderate Skill: Applied SHORT ANSWER 2. What rule applies when federal and provincial legislation have a direct operational conflict? Answer: The federal legislation trumps the pr...
Buy now to view the complete solution
Other Similar Questions
User Profile
NUMBE...

Health and Health Care Delivery in Canada 2nd Edition Test Bank

Chapter 1: The History of Health Care in Canada MULTIPLE CHOICE 1. When and where was Canada’s first medical school established? a. Saskatoon, in 1868 b. Ottawa, in 1867 c. Montreal, in 1825 d. Kingston, in 1855 ANS: C...
User Profile
Acade...

ATI Pharmacology Proctored Exam Test Bank

ATI Pharmacology Proctored Exam Test Bank ATI Pharmacology Proctored Exam Test Bank ATI Pharmacology Proctored Exam Test Bank...
User Image
HESIS...

ALLHESI EXIT QUESTIONS ANDANSWERSTEST BANK;A+RATED GUIDE (2024) 100%COMPLETE VERIFIED ANSWER

A male client with stomach cancer returns to the unit following a total gastrectomy. He has a nasogastric tube to suction and is receiving Lactated Ringer’s solution at 75 mL/hour IV. One hour after admission to the uni...
User Image
HESIS...

HESI MENTAL HEALTH RN QUE v1-v3 test banks and actual exams (latest update 2023/2024) GRADED A+

During admission to the psychiatric unit, a female client is extremely anxious and states that she is worried about the sun coming up the next day. What intervention is most important for the RN to implement during the admi...
User Image
HESIS...

HESI MENTAL HEALTH TEST BANK QUESTIONS WITH VERIFIED ANSWERS ALREADY GRADED A+

A 35-year-old male client on the psychiatric ward of a general hospital believes that someone is trying to poison him. The nurse understands that a client's delusions are most likely related to his A) early childhood experi...

The benefits of buying study notes from CourseMerits

homeworkhelptime
Assurance Of Timely Delivery
We value your patience, and to ensure you always receive your homework help within the promised time, our dedicated team of tutors begins their work as soon as the request arrives.
tutoring
Best Price In The Market
All the services that are available on our page cost only a nominal amount of money. In fact, the prices are lower than the industry standards. You can always expect value for money from us.
tutorsupport
Uninterrupted 24/7 Support
Our customer support wing remains online 24x7 to provide you seamless assistance. Also, when you post a query or a request here, you can expect an immediate response from our side.
closebutton

$ 629.35